معنای حالت تورّک در هنگام تشهد
قَالَ رَجُلٌ لِأَمِیرِ الْمُؤْمِنِینَ ع: یَا ابْنَ عَمِ خَیْرِ خَلْقِ اللَّهِ! مَا مَعْنَى رَفْعِ رِجْلِکَ الْیُمْنَى وَ طَرْحِکَ الْیُسْرَى فِی التَّشَهُّدِ؟ قَالَ: «تَأْوِیلُهُ اللَّهُمَّ أَمِتِ الْبَاطِلَ وَ أَقِمِ الْحَقَّ.»
منلایحضرهالفقیه، ج۱، ص۳۲۰
مردی از امیر مؤمنان (علیهالسلام) پرسید:
ای پسرعموی بهترین مخلوقات خداوند! معنای اینکه در حال تشهد، پای راستت را بالا میآوری و روی [کفِ] پای چپت میگذاری،[1] چیست؟
حضرت فرمودند:
«تأویلش این است: خدایا! باطل را بمیران و حق را اقامه نما.»[2]
پاورقیـــــــــــــــــــــــــــ
[1] مستحب است نمازگزارِ مرد، هنگام نشستن در تشهد و نیز میان دو سجده، اینطور بنشیند: ران چپش روی زمین باشد و روی پای راستش را بر کف پای چپش قرار دهد. به این حالت، اصطلاحاً «تَوَرُّک» گفته میشود.
[2] در میان اعضای بدن، اعضای سمت راست، بر اعضای سمت چپ برتری و فضیلت دارند؛ علت توصیه به اینکه کارهای با فضیلت با اعضای سمت راست بدن آغاز شود و کارهای پست با اعضای سمت چپ، همین است. مثل اینکه ورود به خانه و مسجد با پای راست باشد و ورود به دستشویی با پای چپ. مثل اینکه هنگام استنجاء، با دست راست آب بریزیم و با دست چپ خود را بشوییم. مثل اینکه در وضو، اول دست چپ دست راست را میشود، بعد دست راست دست چپ را. مثل اینکه در غسل، اول سمت راست شسته میشود، سمت چپ. مثل اینکه انگشتر که برای زینت است، باید در دست راست انداخته شود و... بنابراین پای راست نیز بر پای چپ فضیلت دارد و در این حدیث پای راست، نماد حق و پای چپ، نماد باطل دانسته شده است.