هجده سال اول را دریابید!
انسان، در طول زندگی، گاه با نور عقل قدم برمیدارد و گاه در تاریکیِ نادانی راه گم میکند. همه ما این حرکت سینوسی بین عقلانیت و حماقت، و میان حق و باطل را تجربه کردهایم؛
اینکه ایامی سر در راه داشتهایم و در نورانیت سیر کردهایم و ایامی دور افتادهایم و تعفنِ پندار و رفتارمان، حتی خودمان را نیز آزار داده است.
کشمکش میان عقل و نادانی، جدالی همیشگی است، اما این جدال، در هجده سال نخست زندگی انسان، از حساسیت فوقالعادهای برخوردار است. ملاحظه بفرمایید…
قالَ أَمِیرُ اَلْمُؤْمِنِینَ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ:
«لَا یَزَالُ الْعَقْلُ وَ الْحُمْقُ یَتَغَالَبَانِ عَلَى الرَّجُلِ إِلَى ثَمَانِیَ عَشْرَةَ سَنَةً فَإِذَا بَلَغَهَا غَلَبَ عَلَیْهِ أَکْثَرُهُمَا فِیهِ.»
کنزالفوائد، ج۱، ص۲۰۰
از امیر مؤمنان (علیهالسلام) نقل شده است:
«عقل و حماقت، تا هجدهسالگی بر سر (تسلط بر) انسان، بر یکدیگر چیرگی میجویند.
آنگاه که به هجدهسالگی رسید، آنچه در وجود انسان بیش از دیگری است، [برای همیشه] بر او چیره میگردد.»
پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
این نکته مهم که امیرالمؤمنین (علیهالسلام) به آن اشاره فرمودهاند، هوشداری است به پدرها، مادرها، معلمان، مربیان و نهادهای متصدی تعلیم و تربیت، تا برای این دوره طلایی بهطور جدی تأمل کنند و برنامهریزی ویژهای داشته باشند؛ چراکه سهلانگاری در این خصوص نتایج جبرانناپذیری برای فرد و جامعه در پی خواهد داشت.
مسلماً جامعهای که در آن رفتار افراد بر پایه عقلانیت باشد، جامعهای سالم و پیشرو است و جامعهای که حماقت بر آن غالب باشد، رو به افول خواهد بود.