چرا امام سجاد با آن پسر دیگر حرف نزد؟!
…عَنْ عَبْدِ اَللَّهِ بْنِ سُلَیْمَانَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ عَلَیْهِ اَلسَّلاَمُ قَالَ:
«إِنَّ أَبِی نَظَرَ إِلَى رَجُلٍ وَ مَعَهُ ابْنُهُ یَمْشِی وَ الِابْنُ مُتَّکِئٌ عَلَى ذِرَاعِ الْأَبِ فَمَا کَلَّمَهُ أَبِی ع مَقْتاً لَهُ حَتَّى فَارَقَ الدُّنْیَا.»
الکافی، ج۲، ص۳۴۹
از امام باقر (علیهالسلام) نقل شده است که فرمودند:
«پدرم (امام سجاد علیهالسلام) نگاهش به مردی افتاد که پسرش با او راه میرفت، درحالیکه به ساعدِ پدر تکیه داده بود.
پدرم بهخاطر خشمی که از او به دل گرفت، تا زمانی که از دنیا رفت، دیگر با او سخن نگفت.»
پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
این عکسالعمل امام سجاد (علیهالسلام) نشان از شدت زشتی این کار دارد؛ اینکه پسری حرمت پدرش را حفظ نکند، آن هم در منظر عموم.
برای اینکه فرزندانی تربیت کنیم که به پدر و مادرشان احترام بگذارند و حرمتها را حفظ کنند:
- اولاً باید رفتار خودمان با پدر و مادرمان با کمال احترام باشد، تا بدون اینکه سخنی گفته باشیم، فرزندانمان را به رعایت این حرمتها دعوت کرده باشیم.
- ثانیاً رفتار متقابل پدر و مادر با یکدیگر نیز بسیار مهم است؛ اگر پدر و مادر در حضور فرزندان احترام یکدیگر را حفظ کنند و یکدیگر را در چشم فرزندان بزرگ نمایند، فرزندان هم میآموزند که باید چنین رفتاری داشته باشند.
- ثالثاً رفتار ما با فرزندانمان نیز باید کنترلشده باشد؛ هرچند انس، الفت و صمیمیت باید میان والدین و فرزندانشان باشد، اما این به آن معنا نیست که پدر یا مادر طوری رفتار کنند که فرزندشان نسبت به آنها جرأت و جسارت یابند.
پیشتر در مطلبی با عنوان «نه آنقدر سختگیری و نه اینقدر سهلگیری!» از امام حسن عسکری (علیهالسلام) نقل شد که: «جرأت (گستاخیِ) فرزند نسبت به پدر (یا مادر)اش در خردسالی، به نافرمانی و پردهدریِ (نسبت به آنها) در بزرگسالی میانجامد.» (تحفالعقول، ص۴۸۹)