گول عبادتهای با حال و با اشک را نخورید!
...عَنْ جَعْفَرٍ الصَّادِقِ عَنْ أَبِیهِ عَنْ جَدِّهِ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ عَنْ أَبِیهِ عَنْ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ ص قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ ص:
«مَنْ عَمِلَ فِی بِدْعَةٍ خَلَّاهُ الشَّیْطَانُ وَ الْعِبَادَةَ وَ أَلْقَى عَلَیْهِ الْخُشُوعَ وَ الْبُکَاءَ أَبَى اللَّهُ لِصَاحِبِ الْبِدْعَةِ بِالتَّوْبَةِ.» قِیلَ یَا رَسُولَ اللَّهِ وَ کَیْفَ ذَلِکَ قَالَ: «إِنَّهُ قَدْ أُشْرِبَ قَلْبُهُ حُبَّهَا.»
النوادر (للراوندی)، ص18
امام صادق از پدرانشان از رسول خدا (صلواتاللهعلیهم) نقل فرمودهاند:
«کسی که کار بدعتآمیزی انجام دهد، شیطان او را به عبادتی مشغول میسازد و خشوع و گریه (در عبادت) را به او القاء میکند. خداوند هرگز توبه بدعتگذار را نمیپذیرد.»
گفتهشد: ای رسول خدا! چرا چنین است؟
فرمودند: «زیرا علاقهاش به بدعتی که انجام داده، در دلش جای گرفتهاست.»
پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
واضح است که حدیث فوق به این معنا نیست که هر عبادت با حال و با اشکی، از القائات شیطان است، بلکه به این معناست که بروز این حالت به تنهایی نباید ملاک سنجش قرار گیرد و با صِرف مشاهده این حالت در خود یا در دیگری، نباید خوشبین بود و سایر معیارها را فراموش نمود.
پیشتر نیز در حدیثی با عنوان «گول نماز و روزهشان را نخورید!»، از امام صادق (علیهالسلام) نقل شدهبود:
«با نمازشان و با روزهشان، فریب نخورید! که همانا انسان گاهی چنان نسبت به نماز و روزه حرص میورزد که اگر آن را ترک کند، وحشت میکند، اما آنان را (اگر خواستید بیازمائید؛) هنگام "راستگفتاری" و "ادای امانت" بیازمائید.»