همسایه خوبی برای نعمتها باشید
...عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَجْلَانَ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ ع یَقُولُ: «أَحْسِنُوا جِوَارَ النِّعَمِ.» قُلْتُ: وَ مَا حُسْنُ جِوَارِ النِّعَمِ؟ قَالَ: «الشُّکْرُ لِمَنْ أَنْعَمَ بِهَا وَ أَدَاءُ حُقُوقِهَا.»
الکافی، ج۴، ص۳۸
محمد بن عَجلان گوید:
شنیدم که امام صادق (علیهالسلام) میفرمودند:
«با نعمتها خوب همسایگی کنید!»
عرض کردم:
خوب همسایگی کردن با نعمتها یعنی چه؟
حضرت فرمودند:
«شکرِ کسی که آن نعمتها را داده
و ادای حقوق آن نعمتها.»[*]
...عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَرَفَةَ قَالَ قَالَ أَبُو الْحَسَنِ الرِّضَا ع: «یَا ابْنَ عَرَفَةَ! إِنَّ النِّعَمَ کَالْإِبِلِ الْمُعْتَقَلَةِ فِی عَطَنِهَا عَلَی الْقَوْمِ مَا أَحْسَنُوا جِوَارَهَا فَإِذَا أَسَاءُوا مُعَامَلَتَهَا وَ إِنَالَتَهَا نَفَرَتْ عَنْهُمْ.»
الکافی، ج۴، ص۳۸
محمد بن عرفه گوید:
امام رضا (علیهالسلام) فرمودند:
«ای ابنعرفه! بهراستی که نعمتها تا زمانی که با آنها خوب همسایگی شود، مانند شتری هستند که در همسایگیِ عدهای بسته شده است (تا نتوانند حرکت کنند)،
اما هروقت با آنها بد رفتار شود و بد همسایگی شود، از آن عده دور میشوند.»
پاورقیــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ
[*] نعمتهایی که خداوند به ما میدهد، حقوقی بر گردن ما دارند و ما در قبال آنها وظایفی داریم؛ وظایفی که در قبال خداوند و اهلبیت (علیهمالسلام)، خودمان، اعضاء و جوارحمان، والدین و خویشاوندانمان و سایر نعمتهای مادی و معنویمان داریم. حق این نعمتها این است که رفتار صحیحی با آنها داشته باشیم و استفاده بهینهای از آنها بنماییم. امام سجاد (علیهالسلام) در «رساله حقوق» به بخشی از این حقوق اشاراتی فرمودهاند.
مطلب مرتبط:
اگر میخواهید نعمتهایی که دارید از دستتان نرود...