آمادهسازی فرزندان برای بهره بیشتر از شب قدر
عنْ عَلِیِّ بْنِ أَبِیطَالِبٍ صَلَوَاتُ اللَّهِ عَلَیْهِ:
«أَنَّ رَسُولَ اَللَّهِ صَلَّى اَللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِهِ کَانَ یَطْوِی فِرَاشَهُ وَ یَشُدُّ مِئْزَرَهُ فِی اَلْعَشْرِ اَلْأَوَاخِرِ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ وَ کَانَ یُوقِظُ أَهْلَهُ لَیْلَةَ ثَلاَثٍ وَ عِشْرِینَ وَ کَانَ یَرُشُّ وُجُوهَ اَلنِّیَامِ بِالْمَاءِ فِی تِلْکَ اَللَّیْلَةِ وَ کَانَتْ فَاطِمَةُ عَلَیْهَا السَّلاَمُ لاَ تَدَعُ أَحَداً مِنْ أَهْلِهَا یَنَامُ تِلْکَ اَللَّیْلَةَ وَ تُدَاوِیهِمْ بِقِلَّةِ اَلطَّعَامِ وَ تَتَأَهَّبُ لَهَا مِنَ اَلنَّهَارِ وَ تَقُولُ: «مَحْرُومٌ مَنْ حُرِمَ خَیْرَهَا.»»
دعائمالإسلام، ج۱، ص۲۸۲
از امیرالمؤمنین (صلواتاللهعلیه) نقل شده است:
«بهراستی که رسول خدا (صلیاللهعلیهوآله) در ده روز آخر ماه رمضان تشک خود را جمع میکردند و کمربندِ [همتِ]شان را [برای انجام عبادات] محکم میکردند. ایشان در شب بیست و سوم خانواده خود را بیدار میکردند و در این شب بر صورت کسانی که میخوابیدند، قطرات آب میپاشیدند.
حضرت فاطمه (علیهاالسلام) نیز اجازه نمیداد هیچیک از اعضای خانوادهاش در این شب بخوابد. ایشان برای جلوگیری از خوابآلودگی خانواده، غذایشان را کم میکرد و از روز قبل آنان را برای این شب آماده مینمود و میفرمود: «کسی که از خیر (و برکت) این شب محروم شود، محرومِ حقیقی است.»»
پانوشتـــــــــــــــــــــــــــــــــ
از مرحوم آیتالله مصباح یزدی (رحمةاللهعلیه) سؤال شده است: «نقل شده که در شب قدر حضرت زهرا (سلاماللهعلیها) با آب پاشیدن به صورت امام حسن و امام حسین (علیهماالسلام) آنها را بیدار نگه میداشتند. آیا ما هم باید سعی کنیم بچهها را بیدار نگه داریم؟»
نکتهای که ایشان در پاسخ به این پرسش ذکر کردهاند، بسیار مهم است؛ «اینکه بچهها را بیدار نگه دارند و آب به صورتشان بزنند که بیدار بمانند، آن اندازه که جنبه تربیت دارد (که به بچهها یاد بدهند احیای این شبها اینقدر مهم است که اگر خوابتان گرفت آب به صورتتان بزنید تا بیدار بمانید،) این حد خیلی خوب است. اما این، در صورتی است که بچه از این ناراحت و اذیت نشود و ضرری برایش نداشته باشد و موجب بدبینی او به دین نشود. اگر بچه مثلاً مریض بوده یا گرفتاری داشته و حالا میخواهد بخوابد و ما نگذاریم، این اگر گناه نداشته باشد، ثوابی ندارد.»